Επιστροφή

Τηλεφωνική Γραμμή (SOS) για πρόληψη της βίας κατά των Γυναικών.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                                               

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                                                            

ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ                                                                                                     

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

& ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜ. ΥΓΕΙΑΣ

 


ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Τηλεφωνική γραμμή SOS

Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές.

Η παραμονή στο σπίτι δεν σημαίνει ανοχή στη βία.

Κάθε γυναίκα που βιώνει περιστατικά βίας (έμφυλη ή ενδοοικογενειακή) μπορεί να καλέσει στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 ή να στείλει email στο : sos15900@isotita.gr

Επίσης, μπορεί να απευθυνθεί στα κατά τόπους Συμβουλευτικά Κέντρα.

Πληροφορίες για τους τρόπους επικοινωνίας με τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τις διευθύνσεις , μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες www.isotita.gr και www.womensos.gr

 

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

 

“Η βία κατά των γυναικών συνιστά επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Όσο συνεχίζεται, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη.” (4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών στο Πεκίνο, 1995).

Η 25Η Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα ευαισθητοποίησης και αγώνα κατά της βίας κατά των γυναικών, βία που περιλαμβάνει την ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμούς, ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων, καταναγκαστικούς γάμους, trafficking και γυναικοκτονίες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μία στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχει πέσει θύμα έμφυλης βίας. Ειδικότερα για την Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), μία στις 10 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί κάποια μορφή έμφυλης βίας, από την ηλικία των 15 ετών και άνω, μία στις 20 έχει πέσει θύμα βιασμού, μία στις 5 έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο.

Φέτος που όλοι βιώνουμε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω του covid 19 και ο αριθμός των περιστατικών έμφυλης βίας και κυρίως της ενδοοικογενειακής έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με τον αριθμό καταγγελιών στη Γραμμή sos 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, καμία γυναίκα δεν πρέπει να αισθάνεται αβοήθητη.


Η γραμμή SOS 15900 απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας.

Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση.

Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας.

Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου.